Åk på kryssning

Har du funderat på en mer semesterlik båtsemester än i en mindre träbåt eller yacht? Då kan en kryssning vara ett mycket bra alternativ. Kryssningar finns av flera olika slag, men man kan vara säker på att få en upplevelse av havet vilken typ du än väljer. Det finns många olika typer av kryssningar och många olika resmål. En del kryssningar är endagsresor över några timmar och går till ett specifikt resmål, på andra kryssningar spenderar man flera dagar på båten och har möjlighet att uppleva flera städer.

Korta kryssningar

malVill man göra en kortare resa från en hamnstad till en annan och tillbaka kan man till exempel åka från Göteborg i Sverige till Fredrikshamn i Danmark. Under en 3,5 timmar lång resa kan man shoppa, äta god mat, hämta luft på däck och se delar av Göteborgs vackra skärgård. Vill man bara vara i Fredrikshamn några timmar över dagen, kan man njuta av den livliga gågatan med både bra shopping och god mat. Planerar man att stanna ett par dagar rekommenderas en tur till Skagen. Om vädret är bra kan man ta sig till Palmestranden, bara 2 kilometer norr om Fredrikshamns centrum.

Vill man resa över ett par dygn och spendera det mesta av tiden på båten med god mat och underhållning kan en tur till Riga i Lettland eller Tallinn i Estland rekommenderas. I Riga kan man ha drygt 6 timmar i land där man, bland annat kan boka in en spavistelse. I Tallinn möts man av en härlig blandning av både urgamla och nya omgivningar. Glöm inte besöka Maiasmokk – stadens äldsta kafé som öppnade redan 1864!

Längre kryssningar

mal2Om man vill spendera längre tid på båten och besöka flera städer kan man göra det på flera olika sätt. Det finns till exempel barnvänliga kryssningar och kryssningar som i första hand är riktar sig till vuxna. På fartyg som åker längre sträckor finns ofta ett rikt utbud av underhållning och upplevelser, eftersom man spenderar mycket av tiden på båten. Ofta finns det skönhetsvårdsanrättningar, spa och bio. I och med att båtarna befinner sig på internationellt vatten finns ofta kasinon. Har man ett särskilt intresse för spel kan det absolut löna sig att kolla upp de olika utbuden på respektive båtar. Båtarnas utbud kan skilja sig inom ett och samma rederi.

De lite kortare långresorna brukar var på 9-12 dagar och de längre kan pågå upp till omkring en månad. Det finns resor som fokuserar på resmål omkring Medelhavet, Karibien och jorden runt där resenären får uppleva alla fem kontinenter. Många av resorna är all inclusive och dricks är inräknad i priset. I vissa fall kan kryssningarna utgå från Sverige, men oftast måste man ta sig till utgångskajen med flyg från Sverige. Detta brukar ofta ingå i priset för kryssningarna.

Om man har särskilda behov, till exempel använder rullstol, gäller det att kolla upp möjligheterna. Även om båten är handikappsanpassad kan det vara problem vid kajerna i de städer man besöker eller så kan tillgängligheten vara dålig på vissa ställen på land. Om man skulle drabbas av sjukdom under resan och behöver läkarvård så finns oftast både legitimerade läkare och annan sjukvårdspersonal ombord på båtarna.

Det kan också vara bra att veta om att det ofta är väldigt dyrt att ringa och ta emot telefonsamtal när man befinner sig ute på havet, men i de allra flesta fall finns wi-fi eller internetcaféer så att man kan hålla kontakt med nära och kära på hemmaplan.